Mat på Atelier food


March 14th, 2013 av



Buljong av Stefan Eriksson på Atelier food

För några veckor sedan besökte jag Atelier food på Konstakademin. 

En trappa upp, gömd bakom en inplastad fasad och utan nämnbar marknadsföring finns ett helt fantastiskt lunchställe.

Hittar man dit, får man en lunch och en matupplevelse man sent kommer att glömma.

Bakom projektet står kock Stefan Eriksson och kurator Jan Åman. 

Och en kokplatta. 

Det är nämligen den som är hemligheten.

En längtan och vision att hitta tillbaka till det som är det essentiella med mat.

LÃ¥ngt borta frÃ¥n bÃ¥de hästlasanger – och silverbestick pÃ¥ vita dukar.

En buljong, ekologiska basvaror – och väldigt mycket smak.

Mat för framtiden.

SÃ¥ var kommer jag in i bilden?

En triathlet, en kock och en konstvetare. 

Inte den mest självklara kombinationen kanske.

Den gemensamma nämnaren var maten.

En workshop där Stefan jobbade med basvaror jag gärna ser i min kost.

För mig finns det en funktionalitet. En balans mellan näring, syfte och kreativitet.

Stefan har givetvis en mycket bredare syn på mat, tillagning och alternativ till kombinationer än jag utforskat.

Och det var här det blev intressant.

På menyn stod en bra lunch/middag som snabbt skall kunna slängas ihop hemma.

Med lite förberedelser och tanke kan man ha allting klart i kylen, värma på buljongen och slänga på tillbehören.

Buljong!
Koka en bra höna eller kyckling i ca 30-40 minuter tills den är klar, Bosarpskyckling, Hagbykyckling.
Koka ev ihop buljongen för mer koncentrerad smak samt tillsätt örter, lök osv.
Smaksätt buljongen med Mugi/Genmai miso, Karljohanssvamp, jordärtskocka
Plocka köttet och ha i soppskålarna
Mjölksyrade grönsaker, hackade typ Tistelvind
Groddar av något slag
Pumpakärnsolja
Använd fina saker som rårivs på rivjärnet och tillsätt det du gillar och har bäst innehåll och bäst produktion!

Den andra delen var mer ett mellanmål, frukost eller efter träning typ av måltid. 

Samma sak gäller här. Lite planering och genomtänkta inköp – sÃ¥ kan man snabbt slänga ihop och kombinera en helt fantastisk skÃ¥l pÃ¥ tvÃ¥ röda.

Stefan Erikssons mellanmål

Yoghurt från Järna mejeri, ohomogeniserad, lågpastöriserad, naturlig fetthalt, biodynamisk
RÃ¥torkat nyponpulver
Mald rå Spirulina
RÃ¥mixad mandelpasta
Groddade mandlar lagda i kallt vatten över natten.
Bovetecrunch, blötlagd och torkat
Blåbärspulver
Rårivet äpple, sort Topaz
Krossad grön kardemumma
NÃ¥gra korn oraffinerat havssalt
Bara goda saker!!!!

Alla recept är original från Stefan Eriksson.